BASSECOURT

(Secondary school; Bassecourt, Switzerland; 4th prize in competition; 2010, collaboration with Christophe Fouad and ARUP)

The enlargement of a secondary school in Bassecourt exemplifies how an intervention in an existing building can interpret the original language without replicating it and at the same time can improve and add qualities that did not exist beforehand. The project consists of the insertion of 3 volumes: an academic wing over two floors, a double height gymnastics hall and a low volume linking both. By respecting the circulation and functioning of the existing school and by way of its spatial arrangement, the new building defines a rich variety of exterior spaces (gardens, courts, lawns).  In order to emphasise the horizontality and low profile of the project the ground floor is treated with maximum transparency while the upper floor is wrapped by a wooden-slats construction.